Geschiedenis

Geschiedenis Carnaval in Apestad

In 2022 viert IJsselstein, later Apestein en nu Apestad, voor het 66ste jaar georganiseerd carnaval. De eerste carnavalsavond georganiseerd door K.J.O.C. in De Ridder Sint Joris bleek zo’n succes dat besloten werd maar eens naar Oeteldonk af te reizen om uit te zoeken hoe dat gaat, carnaval vieren. In 1958 had Apestein zijn eerste echte Prins: Johan Lubbers. Zijn pak werd gemaakt van een Zwarte Pietenpak, crêpepapier was prima om er steken van te maken. In het Sporthuis dronken de Prins en zijn gevolg een eerste biertje waarna ze, nog zonder muziek, lopend naar De Ridder gingen. In 1962 liet Prins Apis de 5e (Wim van Vliet) zich rondrijden in een lelijke Eend. Zo ontstond het idee om de prins door de stad te rijden in een prinsenwagen en zo reed in 1963 de Prins voorop in de optocht begeleid door de Apenkapel. In 1967 organiseerde K.J.O.C. samen met Scouting Nicolaasgroep voor het eerst Kindercarnaval. In 1972 trok de eerste optocht van het Kindercarnaval door de straten van Ons Centrum naar de hal van Terberg. Ter hoogte van Ewout even zonder muziek, want de zondagsrust mocht niet verstoord.

Toen in 1978 burgemeester Timmerman in Leemput (Utrecht) het defilé had afgenomen vroeg hij zich hardop af op zo’n optocht ook mogelijk zou zijn in Apestad. En dat dat kan weten alle Apeluiers al te goed. De huidige optocht is ruim 600 meter lang en legt van start tot aan het punt waar de optocht wordt ontbonden bijna 3 kilometer af. Voorop rijdt Kees de Aap, hij werd in november 1988 onthuld en is door de KOIJ leden zelf gebouwd van polyester. Dat Kees nog in een supermarkt in Aalsmeer heeft gewerkt weet niet iedereen: hij verkocht er in een week tijd zomaar 2.300 kilo bananen. Het jaar 2022 wordt extra feestelijk: dan trekt de Grote Optocht van Apestad voor de 44ste keer door de straten van de stad!

De KOIJ (opgericht in 1978) rijkt jaarlijks een Zilveren Aap uit aan een persoon, instantie of vereniging die zicht verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving in het algemeen en voor de IJsselsteinse bevolking in het bijzonder. De eerste Zilveren Aap ging naar Roest Crollius, de 11e was voor Roland Faay. De meest recente zijn uitgereikt aan alle zorgverleners in de woonzorgcentra Isselwaerde en Marienstein. Doordat verschillende carnavalsverenigingen ophielden te bestaan heeft Apestad sinds 2002 niet langer een Stadsprins en een Adjudant, maar een Slotheer van Rijpickerwaerd en een knecht Kees. Om alle tradities in ere te houden rijdt de Slotheer sinds 2015 in zijn eigen wagen (met muziek) achter Kees de Aap. De Oud-Slotheren blijven aan ons carnaval verbonden doordat zij na het uittrekken van hun kostuum op carnavalsdinsdag automatisch toetreden tot het verbond van de Heeren van Rijpickerwaerd (opgericht in 2015).

Wij werken samen met

Neem contact op

Wil je meer weten over de KOIJ, wil je wat aan ons kwijt, heb je vragen? Laat maar van je horen en wij nemen contact met je op.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan